Mantan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah UTeM

Mantan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Dato’ Dr Husaini Omar dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) yang baharu menggantikan Datuk Seri Dr Hasim Hasan, berkuat kuasa 1 Jun 2023.

Dalam satu kenyataan hari ini, UTeM memaklumkan pelantikan untuk tempoh tiga tahun itu dipersetujui Menteri Pendidikan Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin selaras dengan peruntukan 17(1)(a) Perlembagaan Universiti.

Dr Husaini Omar berusia 60 tahun dan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains dengan Kepujian (Geologi) dari Universiti Malaya (UM) seterusnya memperoleh Ijazah Sarjana Kejuruteraan Geologi dari University of Leeds, United Kingdom dan beliau seterusnya memperoleh Doktor Falsafah Kejuteraan (Kejuruteraan Sistem) dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

Perjalanan Kerjaya

Beliau mempunyai pengalaman industri selama lapan tahun sebagai Jurutera Geologi sebelum memulakan karier sebagai pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 1996.

Beliau meniti kejayaan akademik dan pentadbiran sehingga dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UPM pada 15 Februari 2017 sebelum menjawat jawatan Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada 1 Januari 2018 sehingga 6 Januari 2019.

Selain itu, Dr Husaini pernah menggalas tugas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dari 1 Jun 2020 sehingga 31 Januari 2021 sebelum menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi di Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bermula 1 Februari 2021 sehingga 9 Mac 2023.

Sehubungan itu, UTeM merakamkan ucapan tahniah atas pelantikan terbabit dan percaya dengan kepemimpinan, ketokohan, kepakaran serta pengalaman luas yang dimiliki, beliau mampu menerajui dan memimpin UTeM ke persada gemilang selaku institusi pengajian tinggi teknikal yang terus cemerlang di pentas dunia.

CikYam mengucapkan tahniah atas lantikan ini.